Η θερμική απεικόνιση του σώματος είναι μια μη επεμβατική τεχνική αποτύπωσης, χρησιμοποιώντας μια ειδική φωτογραφική μηχανή με ευαισθησία υπέρυθρης ακτινοβολίας για την καταγραφή ψηφιακών εικόνων και των μεταβολών της επιφανειακής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος. Είναι μια εξειδικευμένη κάμερα που χρησιμοποιείται για την καταγραφή εικόνων των θερμικών μοτίβων του δέρματος. Οι καταγεγραμμένες εικόνες ονομάζονται θερμογράμματα.
Η κάμερα ανιχνεύει τη θερμότητα ή την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται αυθόρμητα από τη μικροκυκλοφορία του δέρματος. Αυτές οι μετρήσεις μετατρέπονται σε ζωντανές εικόνες, οι οποίες, στην ουσία, αποτελούν αντανάκλαση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Οι μεταβολές των νευρολογικών και μυοσκελετικών συστημάτων, που προκαλούνται από δυσλειτουργία ή τραύμα, μπορούν να παρακολουθούνται εύκολα.
Στη διάγνωση σύνδρομων πόνου, η υπέρυθρη απεικόνιση έχει τη μοναδική ικανότητα να απεικονίζει τη φυσιολογία. Ο χειροπράκτης μπορεί να «δει» τη φυσιολογία του σώματος και να αξιολογήσει την ακεραιότητα του περιφερειακού αυτόνομου νευρικού συστήματος. Η υπέρυθρη απεικόνιση είναι η μόνη τεχνική που επιτρέπει σε έναν χειροπράκτη να οπτικοποιήσει, με ζωντανές εικόνες, τη φυσιολογία. Η μέθοδος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό υπο-ή υπερθερμικών περιοχών.
Η κάμερα παρέχει τη φυσιολογική εικόνα από τα συμπτώματα του ασθενούς και επιτρέπει επίσης τη στοχεύση της θεραπείας για την πραγματική πηγή του προβλήματος και όχι την περιοχή όπου ο ασθενής αισθάνεται τον πόνο. Η κάμερα υπερύθρων βοηθά την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας ενός δεδομένου πρωτοκόλλου θεραπείας συγκρίνοντας τις θερμικές εικόνες πριν και μετά από μια θεραπεία. Αυτά τα αντικειμενικά ευρήματα θερμοκρασίας καταγράφονται, επιτρέποντάς την παρακολούθηση και την πρόοδο του ασθενούς καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας.
Το σώμα λειτουργεί ως θερμική αναφορά λόγω της θερμικής συμμετρίας των αντίθετων πλευρών. Όταν συγκρίνονται το ένα με το άλλο, οι πλευρές θα πρέπει να είναι μια εικόνα καθρέφτη μέσα στο 1 ° C. Αυτός ο θερμορυθμιστικός δερματικός μηχανισμός ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.
Τα συναισθήματα μπορεί να έχουν θερμική υπογραφή ή μπορεί να χαρακτηρίζονται από τη δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο με τη σειρά του παρέχει ένα θερμικό αποτύπωμα μέσω του οποίου μπορεί να ανιχνευθεί. Στην πραγματικότητα, η θερμική απεικόνιση έχει υποδειχθεί ως ένα πιθανό εργαλείο για τη δημιουργία ενός άτλαντα της θερμικής έκφρασης των συναισθηματικών καταστάσεων. Το κοκκίνισμα, η αγωνία, ο φόβος, η διέγερση και ακόμη και η εξαπάτηση, έχουν όλα θερμικές υπογραφές που μπορούν να ανιχνευθούν με κάμερες θερμικής απεικόνισης. Μια μελέτη, για παράδειγμα, πρότεινε ότι η θερμοκρασία και η παρακολούθηση της ροής του αίματος από το δέρμα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης παρέχουν 87,2% ακρίβεια στην ανίχνευση παραπλανητικών ατόμων.