Στη μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας, τα παιδιά του Κρόνου και της Ρέας, είναι οι τρεις Άνακτες, ο Πλούτωνας, ο Ποσειδώνας και ο Ζευς, οι οποίοι μοιράζονται τους τρεις κόσμους με κοινό στοιχείο τη γη. Ο Πλούτωνας, που είχε την επικράτεια του στο χθόνιο επίπεδο, αντιπροσωπεύει το στοιχείο της φωτιάς. Ο Ποσειδώνας, που είχε την επικράτεια του στο ενάλιον επίπεδο, αντιπροσωπεύει το στοιχείο του νερού. Και τέλος ο Ζευς, που είχε την επικράτεια του στο αιθερικό πεδίο, αντιπροσωπεύει το στοιχείο του αέρα.
Ο συσχετισμός των στοιχείων που αποτελούν τον άνθρωπο με τα δομικά στοιχεία του κόσμου, καταδεικνύει ότι η κατασκευή του ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν του κόσμου, καθιστώντας κάθε ανθρώπινη οντότητα συμμέτοχη στο κοσμικό σύστημα.
Με βάση την κατανόηση των στοιχείων και την εξέλιξη της ιατρικής στον αρχαίο κόσμο, ο Ιπποκράτης υπoστήριξε ότι η υλική υπόσταση του ανθρωπίνου σώματος αποτελείται από τρεις χυμούς (αίμα, φλέγμα, ξανθή και μαύρη χολή), οι οποίοι εκκρίνονται από τα βασικά όργανα, καρδιά, εγκέφαλος, ήπαρ και σπλήνα αντίστοιχα. Η σύλληψη αυτή κατέστη ως θεμελιώδης αρχή που επηρέασε την ιατρική για αιώνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χυμοί είναι σε αντιστοιχία με τα στοιχεία ή ριζώματα, φωτιά, αέρας, νερό και με τρεις τύπους ανθρώπου. Ο πρώτος τύπος είναι ο Αιματώδης στο στοιχείο του αέρα, ο δεύτερος ο Φλεγματικός στο στοιχείο του νερού και ο τρίτος είναι ο Χολερικός ή Μελαγχολικός στο στοιχείο της φωτιάς. Η αναλογίες των χυμών σε κάθε τύπο του προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς.
Αργότερα ο Γαληνός έρχεται να ανακεφαλαιώσει τις θεωρίες της εποχής και να εισάγει το πνεύμα στη φυσιολογία του ανθρώπου. Μεγάλη είναι η συμβολή του στην ανακάλυψη της κυκλοφορίας του αίματος και την εξακρίβωση της πραγματικής φύσης της. Σε αυτή τη κίνηση το αίμα εμπλουτίζεται με τα τρία πνεύματα που παράγονται στα κυρία όργανα, το συκώτι τη καρδιά και τον εγκέφαλο. Το Φυσικό πνεύμα παράγεται στο συκώτι και μαζί με τις θρεπτικές ουσίες μεταφέρεται μέσο του αίματος σε όλο το σώμα. Ένα μέρος του πηγαίνει στη καρδιά που εκεί ενώνεται με το Ζωτικό πνεύμα, τέλος το αίμα εμπλουτίζεται με το Ψυχικό πνεύμα που δημιουργείται στον εγκέφαλο. Μας αποκαλύπτει μια τρισυπόστατη «πνευματική» ροη του ανθρώπινου οργανισμού όπου η επικράτηση του ενός στη λειτουργία του σύνολου προσδίδει και τις αντίστοιχες ιδιότητες στο χαρακτήρα και στις συμπεριφορές. Υπάρχουν και άλλοι έλληνες φιλόσοφοι που ανέπτυξαν τις θεωρίες τους πάνω σε τρεις χαρακτήρες ανθρώπου και τους σχηματισμούς που διαμορφώνονται από τις αναλογίες των στοιχείων, όπως ο Αριστοτέλης ο Πλούταρχος και ο Πλάτων.
Στον ανατολικό πολιτισμό, επίσης, η Αγιουρβέδα (η επιστήμη της ζωής)που θεωρείται ένα από τα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία, περιγράφει τις βασικές αρχές της υγείας και της ασθένειας. Οι τρόποι διαχείρισης της ασθένειας ταξινομούνται σύμφωνα με τα συστήματα και τις λειτουργίες των οργάνων σε αντιστοιχίες τριών τύπων ανθρώπου. Ο τύπος Vata, στο στοιχείο του αέρα, εκφράζεται στις σωματικές λειτουργίες κίνησης, ο δεύτερος τύπος είναι ο Kapha, στο στοιχείο του νερού, με τον έλεγχο της διανομής των υγρών στο σώμα και τέλος ο τύπος Pitta, στο στοιχείο της φωτιάς και λειτουργίας του μεταβολικού συστήματος του οργανισμού.
Στον ινδικό πολιτισμό, ο πνευματικός καθοδηγητής Σρί Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ, αποκαλούμενος και ως ο Σωκράτης των Ινδιών, διδάσκει για την αληθινή φύση αυτού που το άτομο θεώρει ως «εαυτό» του και τη φύση του φαινομενικού κόσμου. Στις διδασκαλίες του αναλύει τις τρεις θεμελιώδης ιδιότητες όλων των φυσικών, ψυχικών και νοητικών εκδηλώσεων στο σύμπαν, τους Gunas. Οι τρεις ιδιότητες των Gunas, της κοσμικής και ατομικής ουσίας, είναι ο Rajas Guna, η δύναμη παράγωγης ενέργειας δράσης, ο Tamas Guna, η αντίσταση που περιορίζει τη κίνηση και τέλος ο Sattva Guna, η αίσθηση της αρμονίας στη διαύγεια της συνείδησης. Η φωτιά, το νερό και ο αέρας αντιστοιχούν στις τρεις ιδιότητες των Gunas που λειτουργούν ως μεταφραστές της κοινής ουσίας της ύπαρξης.
Στις μέρες μας, ο καθηγητής της ακαδημίας εκπαίδευσης και έρευνας Noosfera, Dr. Γιώργος Πασχαλίδης συνθέτει την ανθρώπινη τυπολογία σε ένα μοντέλο βασισμένο σε τρεις διαφοροποιήσεις της σκελετικής κατασκευής του ανθρώπου και στη τριμερή λειτουργιά του εγκέφαλου που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και τις συμπεριφορές του κάθε τύπου. Ο πρώτος τύπος, με υπερλειτουργία του προμετωπιαίου λοβού, ανήκει στο στοιχείο του αέρα, είναι χαρακτήρας αυθόρμητος, αεικίνητος, άνθρωπος της δράσης αλλά χωρίς οργάνωση. Ο δεύτερος τύπος, με υπερλειτουργία της αμυγδαλής, ανήκει στο στοιχείο του νερού, είναι συγκρατημένος στην έκφραση του, δοτικός αλλά και αγχώδης. Τέλος ο τρίτος τύπος, με υπερλειτουργία στον ιππόκαμπο, ανήκει στο στοιχείο της φωτιάς, είναι άνθρωπος της προσφοράς και της απόλαυσης αλλά και απαθής ή ευέξαπτος, ανακυκλώνοντας παλιούς πόνους. Η μελέτη των τριών τύπων μας δίνει τη γνώση της λειτουργίας του ατόμου, οργανικά και ψυχολογικά, μαζί με την διατροφική ενίσχυση των στοιχείων κάθε τύπου, προσφέροντας το κλειδί της υγείας και της αρμονικής συνύπαρξης.
Το Human Light Sense στην έρευνα του κατέγραψε, αποτυπώνοντας τις μεταβολές με το Σύστημα Μέτρησης (καταγραφής δυο παραμέτρων, της εσωτερικής ροής και των εξωτερικών εκπομπών) το βέλτιστο αποτέλεσμα σε άτομα που κατανόησαν την λειτουργία των τριών μεταφραστών, των τριών στοιχείων, στα τρία επίπεδα έκφρασης.
Απολυτό εργαλείο για τη κατανόηση του εαυτού μας, της λειτουργίας μας και της βιοχημείας μας, για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευτυχία βρίσκετε στο έργο του κ. Γιώργου Πασχαλίδη (www.georgepaschalidis.gr)