Στους αρχαίους χρόνους, Ασκληπιεία λεγόταν ιεροί χώροι αφιερωμένοι στον Ασκληπιό, θεοποιημένος θνητός, γνωστός για την τέχνη της ίασης που πρόσφερε στους συνανθρώπους του ακούραστα.
Κτισμένα σε προνομιούχες από φυσικής απόψεως θέσεις, κοντά σε τρεχούμενα νερά και ιαματικές πηγές ήταν εστίες πολιτισμού, δομημένα ως ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα, περιλαμβάνοντας ναούς, μυστηριακούς χώρους, χώρους “εγκοίμησης”, κατοικίες και ξενώνες, γυμναστήρια, λουτρά και θέατρα. Η χρήση της γνώσης των αρχαίων για το άτομο ως μέρος μιας κοσμικής τάξης που περικλείει τα πάντα ήταν φανερή σε όλες τις δομές. Η διαμόρφωση του χώρου στα Ασκληπιεία, με οπτικές αναπαραστάσεις, σύμβολα, αγάλματα θεών και ηρώων ήταν μια σταθερή ενθύμηση προτύπων, αρχετύπων που κατευθύνουν το άτομο, μέσω του συγκινησιακού επιπέδου στον επαναπροσδιορισμό της φύσης του, τοποθετώντας έτσι τον εαυτό του, στον Εαυτό της κοσμικής λειτουργίας και το ευ ζην, τη διαιώνιση της ζωής. Η γνώση του κοσμικού γίγνεσθαι και της λειτουργίας των στοιχείων αποτελούσε τη βάση, πέρα της οπτικής, στη χωροθέτηση και τη κατασκευή των ασκληπιείων. Όπως αναφέρει ο Παυσανίας, με τις υποδείξεις του Ασκληπιού μεταφέρθηκε χώμα και τρίμματα ορυκτού από την περιοχή της Μαγνησίας που ήταν πλούσιο σε μαγνητίτη για τη κατασκευή των δαπέδων της Επιδαύρου. Σπειροειδής σχηματισμοί από πετρώματα διακοσμούσαν τα δάπεδα και αντανακλούσαν στο φως χρώματα, αιθέρια έλαια και μουσική συμπλήρωναν δονητικά την ατμόσφαιρα των χώρων όχι μόνο για χαλάρωση των ασθενών, αλλά για τη μέγιστη συχνοτική ενθύμηση της ευεξίας και του κάλλους της φύσης, που αποτελούν το δυναμικό περιβάλλον θεραπείας των νοσημάτων. Στο θεραπευτικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονταν οι σωματικές ασκήσεις, οι περίπατοι και η ψυχαγωγία των ασθενών με θεατρικές παραστάσεις. Η θεραπεία μέσω της εγκοιμήσεως γινόταν στο άδυτο του ναού, όπου ο ασθενής έπεφτε σε βαθύ ύπνο, και με το τρόπο αυτό γινόταν η πλήρη αποφόρτιση του συνειδητού και η ανάληψη των λειτουργιών από το ασυνείδητο θεϊκό μέρος του ανθρώπου, που έχει εγκατεστημένο το εύρυθμο πρόγραμμα της αποκατάστασης και της ίασης.
Η μυθολογία εισήγαγε το άτομο στη φιλοσοφία και τη κατανόηση του εαυτού του, ως μέρος της κοσμικής ουσίας, όπου το μέρος εμπεριέχει πλήρως την ολότητα. Αυτό στοχεύει στην αρμονική λειτουργία του εγκεφάλου να παράγει εύρυθμο κυτταρικό παλμό στο σώμα, που επιφέρει την αρμονική συνύπαρξη με το σύνολο. Η έννοια της υγείας ήταν ολιστική και η ασθένεια δήλωνε δυσλειτουργία του άτομου μέσα στο σύνολο. Αν η ψυχή νοσεί το σώμα ασθενεί και η ψυχή νοσεί στην άγνοια του νου.
Το ενεργειακό πλέγμα, μέσα στο οποίο λειτουργούσαν τα ασκληπιεία, επενεργούσε συνειδητά στο ασυνείδητο της ψυχής, φέρνοντας στην επιφάνεια την αιτία της δυσλειτουργίας του ατόμου. Η παραμονή και η συνύπαρξη των ασθενών, στους χώρους των ασκληπιείων, με ανθρώπους (σοφούς, φιλοσόφους, θεραπευτές) οι οποίοι κατανοούσαν πλήρως τη φύση τους, με την αφαιρετική μέθοδος του τι δεν είναι και ότι αυτό που μένει είναι αναλλοίωτο και πανπεριεκτικό, δημιουργούσε τη δυναμική παρουσία ενός εύρυθμου κυτταρικού ηλεκτρομαγνητικού παλμού στο χώρο, που επαναπροσδιορίζει τη συχνότητα λειτουργίας του ασθενούς, η οποία επιφέρει τις συνθήκες θεραπείας.
Σήμερα, με τα αποτελέσματα πολυετών ερευνών, κατανοούμε τη φύση μας, ως τριαδική, αναλύοντας τη μυθολογία μας, από τους τρεις Άνακτες (Ζευς, Ποσειδώνας, Πλούτωνας), τα τρία βασικά δομικά στοιχεία του σύμπαντος χώρου (αέρας, νερό φωτιά), τα τρία γεωμετρικά σχήματα που διαμορφώνουν την οπτική του κόσμου (τρίγωνο, κύκλος, τετράγωνο), τους τρεις τύπους ανθρώπου κατά τον Ιπποκράτη, Γαληνό, Πλάτωνα κ.τ.λ. και τους τρεις μεταφραστές, της μίας αληθείας, που έχουμε στον εγκέφαλο μας (προμετωπιαίος λοβός, αμυγδαλή, ιππόκαμπος) κατά του σοφού της εποχής μας κ. Γιώργου Πασχαλίδη και όλη τη κατανόηση της τριαδικής λειτουργίας του σύμπαντος χώρου. Διαπιστώνουμε ότι όσο απομακρυνόμαστε από τις ταυτίσεις, τις συνήθειες, τα αξιώματα και τις ιδιότητες, με την παρατήρηση και μόνο των σκέψεων, πράξεων ή αντιδράσεων, κατά την εμφάνιση τους, σταδιακά δημιουργούμε μια οπτική του κόσμου, με εμάς μέσα, ενώ μας παρατηρούμε.
Δείτε το ξανά!
Για να έχουμε χαρά στα χρόνια μας και χρόνια στη ζωή μας!